Dinaminė koordinacija ir jos tyrimas

Dinaminei koordinacijai įvertinti naudojamas piršto ir nosies mė­ginys: 

užsimerkus smiliumi greitai taikoma į nosies galą. Jeigu judesiai neuž­tikrinti, iš karto nepataikoma, dreba plaštaka, laikoma, kad dinaminės koordi­nacijos funkcija yra pažeista.

Stabiloarafija - tai viso kūno svyravimo judesių registravimas.

Tremorografija - tai kūno ar atskirų jo dalių drebėjimo (tremoro) registravimas.

Nusta­tytas tiesioginis treniruotumo ir kūno padėties pusiausvyros išlaikymo erdvėje ryšys: juo geresnis treniruotumas, juo stabilesnė kūno padėtis; mažiau treniruo­to kūno padėties svyravimas, rankų drebulio amplitudė didesnė

Pablogėjusi judesių koordinacija - vienas pirmųjų sportininko pervargimo simptomų. Nervų sistemos koordinacinės funkcijos tyrimas prieš treniruotes ir po jų leidžia įvertinti sportininko nuovargio dydį. Centrinės nervų sistemos funkcinei būklei įvertinti sporto medicinoje tai­koma ir elektroencęfalogrfija (EEG) - tai galvos smegenų didžiųjų pusru­tulių žievės bioelektrinių srovių (posinapsinių potencialų) registravimo metodas.

Biosrovės užrašomos sudėtinga kreive, kurią dažnuminės analizės metodas leidžia suskirstyti į daugybę ją sudarančių svyravimų. Sveiko žmogaus EEG dominuoja alfa ritma, beta ritmas, delta rit­mas, teta ritmas. 

Elektroencefalogramos priklauso nuo sportininkų treniruotumo. Individu­aliai tiriant galvos smegenų biosroves ramybės metu ir po fizinio krūvio, nustaryta, kad juo didesnis treniruotumas, juo ryškesnė aferentinės impulsacijos ekonomija ir stipresnis galvos smegenų didžiųjų, pusrutulių centrų tarpusavio ryšys. Vertinant centrinės nervų sistemos funkcinę būklę elektroencefalografijos metodu, nustatomas šviesos blyksnių susiliejimo kritinis slenkstis, ar­ba ritmų suvokimo reakcija. 

Registruojant elektroencefalogramą, tiriama­sis dirginamas blyksinčiais šviesos signalais, kurių dažnis nuo 8 iki 30 Hz. Tas dirgiklio dažnis, kuris nesukelia elektroencefalogramos biosrovių kitimų, vadinamas šviesos blyks­nių susiliejimo kritiniu slenksčiu. 

Pervargus arba persitreniravus jų suvokimas beveik išnyksta, ir EEG ritmų kiti­mų nėra. EEG leidžia įvertinti centrinės nervų sistemos atsparumą hipoksi­jai, kuri dažnai atsiranda dėl didelių fizinių krūvių.
Gerai treniruotiems sporti­ninkams galvos smegenų biosrovių kitimų atsiranda sumažėjus deguonies kie­kiui kraujyje daug labiau negu nepakankamai treniruotiems žmonėms. EEG vertė yra didelė atliekant nuodugnesnius centrinės nervų sistemos tyrimus, kai sportininkas turi neurologinio pobūdžio nusiskundimų, ypač jei jis yra patyręs galvos smegenų traumą.

Tuomet EEG galima nustatyti pato­loginių procesų pobūdį ir lokalizacijų, liekamuosius galvos smege­nų traumų padarinius.

Centrinės nervų sistemos funkcinei būklei įvertinti dažnai taikomas reakciometrijos metodas, kuriuo nustatomas judesio slaptasis periodas. Judesio slaptasis, arba latentinis, periodas yra laikas nuo dirginimo pradžios iki reagavimo į tą dirginimą. Jis gali, būti refleksinis ir sąmoningas.

Refleksinio judesio slap­tasis periodas atitinka reflekso laika ir apima šiuos momentus: receptoriaus dir­ginimą, dirginimo perdavimą į nervinius centrus, o juose - iš vienų neuronų į kitus, dirginimo perdavimą iš centrų į efektorių ir šio organo latentinį periodą.

Sąmoningo judesio slaptasis periodas apima tuos pačius momentus kaip ir relleksinio judesio, tačiau jame dalyvauja ir didžiosios galvos smegenys - jų žievė. Dalyvaujant smegenų žievei, žmogus reaguoja sąmoningai, pats įvertina dir­giklį arba išskiria jį iš kitų dirgiklių komplekso.

Todėl šis periodas vadinamas są­moningo reagavimo laiku, arba psichine reakcijai

Kiekvienam tiriamajam būdinga maždaug vienodas reagavimo laikas į nesudėtingą dirgiklį (atliekant tas pačias ar pana­šias užduotis). Sąmoningo reagavimo į garsą laikas yra vidutiniškai 140 msek., į šviesą - 180 msek.,į odos dirginimą elektra - 155 msek.

Reagavimo laikas į diferencijuotą (sudėtingą) dirgiklį labai priklauso nuo užduoties. Juo sudėtingesnė užduotis, juo daugiau reikia laiko jai įveikti. Jeigu skirtumas tarp nediferencijuoto ir diferencijuoto reagavimo laiko yra didesnis negu 100 msek., laikoma, kad nervinių procesų paslankumas nedidelių o reagavimas lėtokas, užslopintas.

Diferencijuotos užduoties metu žiūrima į daromų klaidų skaičių. Centrinės nervų sistemos funkcinę būklę galima įvertinti korektūriniu tyrimo metodu. Korektūrinio ty­rimo duomenimis vertinami tokie nervų sistemos funkcinės būldės ypatumai kaip judesio reakcijos specializacija ir įsitvirtinimo greitis, taip pat tos aukštosios nervinės veiklos ypatybės, kurios priklauso nuo sportininko fizinio parengtumo, t. y. nervinių procesų stiprumo, paslankumo ir pusiausvyros.

Sportininko centrinės nervų sistemos tyrimai leidžia nustatyti ne tik orga­nizmo nervų sistemos veiklos funkcinės būklės ypatumus ir kitimus dėl treni­ruočių ir varžybų, bet ir kai kuriuos šios sistemos veiklos sutrikimus bei ligas, la­bai svarbias bendrojoje sportininkų ligų struktūroje.

Dažnai tų ligų priežastys yra neracionalios sporto treniruotės, kuriose fiziniai ir psichiniai krūviai viršija organizmo funkcines galimybes. Pažeidžiantys centrinę nervų sistemą krūviai dar labiau ją veikia, kai treniruojamasi visiškai neišgydžius lėtinės infekcijos ži­dinių, somatinių ir infekcinių sutrikimų, kai organizmas nepakankamai prisitai­kęs prie nepalankių aplinkos veiksnių.

Iš centrinės nervų sistemos pažeidimų tarp sportininkų labiausiai paplitusi yra disomnija ir neuroziniai sutrikimai.