Elektrostimuliacija - Kineziterapija - SPA - Pastovi elektros srovė

Elektrostimuliacija gydymo tikslu naudojama nuolatinė elektros srovė:

  • mažo stiprumo (iki 50 mA) ir žemos įtampos (3O-8OV). 
Žmogaus organizmo audiniuose yra koloidai (baltymai, glikogenas ir kitos stambiamolekulinės medžiagos) ir ištirpusios druskos.

Šios medžiagos yra raumenyse, liaukų audinyje, organizmo skysčiuose (kraujas, limfa, tarpląstelinis skystis ir kt.).

Veikiant elektromagnetiniam laukui, audiniuose atsiranda srovės laidumas.

Pasiekę polių (metalinę elektrodo plokštelę) jonai virsta atomais, turinčiais didelį cheminį aktyvumą (elektrolizė).

Didėjant jų koncentracijai po elektrodais galimas cheminis odos ir poodžio nudegimas, todėl po elektrodais dedama vandeniu suvilgyta medvilninio audinio tarpinė.

Kadangi žmogaus kūno oda yra mažai laidi elektrai, todėl elektros srovė į organizmą patenka pro prakaito liaukas ir plaukų folikulus. Geri elektros laidininkai yra nervų kamienų dangalai, kraujo indai, limfa, raumenys, o sunkiau praleidžia elektros srovę riebalinis audinys, kaulai, plaukai, nagai.

Plona, švelni, jauna oda, ypač drėgna, geriau praleidžia elektros srovę, negu stora, grubi, sausa oda. Tekant elektros srovei audiniuose, juose vyksta sudėtingi fiziko—cheminiai procesai, to pasėkoje atsiranda eilė biologinių gydomųjų efektų.

Sustiprėjusi kraujo ir limfos apytaka kartu su padidėjusiais audinių rezorbcijos procesais sumažina uždegiminį procesą ir nervinių laidų spaudimą, o sumažėjus pabrinkimui, sumažėja skausmas. Tai daugiau išreikšta anodo veikimo vietoje. Pastovi elektros srovė pagreitina periferinių nervų, kaulų ir jungiamojo audinio regeneracijos procesus, vangiai gyjančių žaizdų epitelizaciją, sustiprina sekretorinę seilių liaukų, skrandžio ir žarnyno funkciją.

Gydomasis poveikis:

  • 1.    Priešuždegiminis;
  • 2.    Limfodrenuojantis;
  • 3.   Nuskausminantis;
  • 4.    Raminantis (anodo vietoje);
  • 5.    Plečiantis kraujagysles;
  • 6.   Atpalaiduojantis raumenis;
  • 7.    Skatinantis sekreciją (katodo vietoje).

Taikant vietinę metodiką naudojami du elektrodai, pagaminti iš švininės plokštelės arba anglies
grafitinio audinio, padengti sudrėkintu 1 - 1,5 cm storio audiniu.

Elektrodų plotas nuo 8-15 cm iki 400-600cm2. Drėgnu audiniu padengti elektrodai gerai liečiasi prie paciento odos ar gleivinės ir apsaugo nuo elektrolizės produktų (rūgščių ir šarmų) poveikio.

Pagal tai, kurioje kūno vietoje dedami elektrodai, atitinkama ir jų forma.

Pavyzdžiui veido srityje - pusiau kaukė, viršutinėje nugaros ir pečių lanko dalyje - apykaklė,
specialūs ertminiai elektrodai į tiesiąją žarną ar makštį.


Elektroforezė. Vaistinės medžiagos tirpale disocijuoja į jonus. Patekus toliau tirpalui į elektros lauką jionai juda priešingų polių kryptimi, prasiskverbia giliau į audinius ir turi gydomąjį poveikį.

  • Pradžioj prasiskverbia į epidermį, susikaupia viršutiniuose dermos sluoksniuose ir vėliau pereina į gilesnius sluoksnius. Toks perėjimas trunka 3val – 20 parų. Tai sąlygoja vaistinės medžiagos ilgą buvimą organizme. Dėl to farmakologinis poveikis organizmui bus ryškesnis įvedant stipriai veikiančias vaistines medžiagas. 
  • Po elektrodais gaunamas lokalus poveikis ir segmentinis (segmento inervuojamoje zonoje). Sustiprėja kraujotaka, stimuliuojamas audinių atsistatymas. Pvz: ličio jonai įvedus juos elektroforezės metoduištirpdo šlapimo rūgšties druskas. Kobalto ir vario jonai aktyvina lytinių hormonų metabolizmą ir dalyvauja jų sintezėje. Magnio ir kalcio jonai mažina arterinį kraujsp, cinko jonai stimuliuoja audinių atsistatymą ir turi priešgrybelinį poveikį. Elektroforezės metodu įvedant nuskausminančius medikamentus sumažėja sumažėja impulsų srautas iš patologinio židinio. Be to sustiprėja pastovios srovės analgetinis efektas.
Teigiamos elektroforezės savybės:
  1. maža alergijų galimybė
  2. procedūra neskausminga
  3. poodyje susikaupę vaistinės medž., kurių veikliosios dalys lėtai patenka į organizmą
  4. vaistinės medž. kaupiasi patologinio židinio vietoje
  5. pakanka mažų medikamento dozių
Neigiamos savybės:

  1. veikia lėtai
  2. netikslus dozavimas
  3. nevisada galima vartoti