Kintamojo (migracinio) ritmo EKG požymiai:

Kintamojo (migracinio) ritmo EKG požymiai:
1)  tam tikrų iš eilės širdies ciklų metu keičiasi P dantelio forma (nuo normalaus teigiamo iki sumažėjusio neigiamo, ir atvirkščiai);
2)  P-Q intervalo trukmė ciklų metu taip pat keičiasi  nuo normalios iki 0,1 sek., ir atvirkščiai;
3)  kiti danteliai yra normalios krypties ir formos.
Sportininkų širdies dirglumas dažniausiai yra normalus. Tam tikrais atvejais kurios nors širdies raumeninių ląstelių grupės dirglumas gali didėti. Širdies rau­mens dirglumą didina pakitusi širdies veiklos nervinė reguliacija, mineralinių medžiagų apykaita, nuolatos fizinių krūvių metu didėjantis katecholaminų kiekis kraujyje ir kt.
Padidėjus ektopinių židinių jaudrumui, šalia normalių lygiais tarpais pasi­kartojančių širdies susitraukimų atsiranda priešlaikiniai širdies susitraukimai - ekstrasistolės. Ekstrasistolės sportininkai subjektyviai jaučia ir apibūdina kaip širdies „permušimus". Būdingas visų ekstrasistolių EKG požymis yra pakitę R-R intervalai: prieš ekstrasistolė jų trukmė mažėja, o po ekstrasistolės - didėja. Ši padidėjusi R-R intervalo trukmė po ekstrasistolės vadinama kompensacine Sveikiems žmonėms ekstrasistolių atsiradimą lemia širdies raumens ląste­lėse susidariusios liekamųjų potencialų sankaupos, asinchroninė miokardo ląs­telių repoliarizacija, kartotinė jaudinimo banga. Labai dažna ekstra­sistolės sukelianti priežastis, taip pat sunkių širdies veiklos pažeidimų priežastis yra organizmo apsinuodijimas iš lėtinių infekcijos židinių (tonzilitų, dantų ėduonies ir kt.). Visų veiksnių, sukeliančių sportininkams ekstrasistolės, poveikį stiprina dideli fiziniai krūviai ir dažnas pervargimas.

Ekstrasistolės turi tam tikrą poveikį hemodinamikai. Jeigu ekstrasistolės yra ankstyvosios, t. y. atsiranda gana greitai po įprasto normalaus širdies ciklo, širdies ertmės nespėja prisipildyti kraujo dėl sutrumpėjusios diastolės ir širdis priešlaikinio ekstrasislolinio susitraukimo metu neišstumia iš ertmių kraujo (tuščia sistolė). Jeigu ekstrasistolė atsiranda vėliau, ji turi mažesne neigiamą įta­ką hemodinamikai. Dėl to ekstrasistolės, nesvarbu kurios, visada yra neigiamas reiškinys, rodantis galimus priešpatologinius ir patologinius širdies raumenų ląstelių pokyčius.