Neuroziniai sutrikimai

Neuroziniai sutrikimai, arba neurozės, visada būna psichogeninės kilmės, ir sportininkai dėl to patiria didelį stresą. Sportininkus dažnai vargina distonija, dažniau vadinama neurasteni­ja, kuriai būdingos dvi stadijos, arba klinikinės formos: hipersteninė (jai būdin­gas vidinio aktyvaus slopinimo silpnėjimas) ir hiposteninė (jai būdingas slopi­nimo ir dirginimo procesų silpnėjimas). Neurastenija sergančių asmenų psichi­niai procesai sparčiai senka ir lėčiau grįžta į normalią būklę.
Pradinėje, hipersteninėje, ligos stadijoje sportininkas skundžiasi periodiš­kai kintančia nuotaika, padidėjusiu jautrumu. Buvę nestiprūs dirgikliai (trenerio pastabos, garsus draugų pokalbis, durų girgždėjimas ir kl.) sukelia sportininkui nemotyvuotą pykčio protrūkį, barnį, net ašaras. Dėl to sportininkas sunkiai už­miega, įsitempęs laukia nemigos, miegas būna paviršutiniškas. Ligonis daugiau prakaituoja, jam dažniau plaka širdis, jaučia galvos skausmus, didelį nuovargį, mažėja ir jo lytinis aktyvumas, silpnėja erekcija. Objektyviai matyti fizinio dar­bingumo, ypač susijusio su tiksliais judesiais, mažėjimas, sunku atlikti kasdie­nius, įprastinius darbus, silpnėja dėmesio koncentracija, mąstymas tampa ne­produktyvus, didėja sausgyslių refleksai, ryškėja dermografizmas, vidaus organų disfunkcija ir kt.
Antroje, hiposteninėje, ligos stadijoje sportininkas jaučia bendrą silpnu­mą, išsekimą, nuovargį, mieguistumą dieną ir nemigą naktį, nenorą treniruotis. Jis būna išglebęs, išsiblaškęs, užslopintas, skundžiasi adinamija, apatija. Įtakos turi ir psichiškai traumuojantys veiksniai bei pervargimas. Skundžiamasi ir ne­maloniais somatiniais jutimais (galvos skausmu ir svaigimu, raumenų įtampa ir skausmais, negebėjimu atsipalaiduoti ir kt.).
Sportininkams dėl pažeistos centrinės nervų sistemos veiklos gali rastis disociacinių (konversinių) sutrikinų, kurie ankstesnėje psichikos ligų klasifikacijoje buvo diagnozuojami kaip isterja ar isterinė neurozė. Disociaciniai (konversiniai) sutrikimai, arba isterinė neurozė, pasireiškia psichiką traumuojančiomis sąlygomis, ypač jauniems meniškiems žmonėms su dominuojančia pirmąja signaline sistema, dažniausiai moterims. Šie kitimai apibūdi­nami konversijos terminu, kaip nemalonūs jausmai. Isterinės neurozės gali pa­sireikšti įvairiomis klinikinėmis formomis:
1)  judesių sutrikimu ir traukuliais (ligonis dreba, raitosi ant grindų, muša rankomis ir kojomis, išsilenkia lanku, urzgia, staugia, kandžioja rankas);
2) sensoriniais sutrikimais (mažėja jautrumas, skausmo pojūtis);
3)  vegetaciniais  sutrikimais  (patiria  spaudžiamų  gerklų,  oro  stygiaus jausmą, alpsta);
4)  psichiniais sutrikimais (jaučia baimę, depresiją, laikinai netenka sąmo­nės).
Isterijos priepuolis kyla dėl didelio užsispyrimo, nenoro skaitytis su aplinki­niais, siekiant bei kokiu būdu konfliktinėje situacijoje išlaikyti savąjį Aš. Tarp centrinės nervų sistemos pažeidimų išskirtinas obsesinis-kompulsinis sutrikimas, arba įkyrybės, anksčiau vadintos įkyriu būklių neuroze. Dėl šio sutrikimo sportininką kankina įvairios įkyrios mintys ar veiksmai, kurie neturi realios prasmės. Sportininkas gali skųstis be perstojo kankinančiais skausmais, jį erzina, persekioja mintys, kad nesugebės atlikti rei­kiamą technikos veiksmą, ypač per atsakingas varžybas, kad patirs traumą, pra­laimės, vargina baimė susirgti kokia nors sunkia liga ir kt.
Sportininkas gali turėti somatoforminių sutrikimų— tai tariami įvai­riausių kūno pojūčių ar organų funkcijos pokyčiai dėl sutrikusios psichikos. Dažnai skundžiamasi širdies veiklos sutrikimais, kurie anksčiau buvo vadinami kardioneuroze, arba širdies neuroze. Kardioneurozė ~ tai liga, kurios pa-logenezėje svarbią vielą užima nerviniai psichiniai išgyvenimai bei fizinis persitempimas, dažniausiai dėl režimo nesilaikymo, taip pat dėl piktybiško rūkalų, stiprios kavos, svaigalų vartojimo. Ligą sukelia stiprūs centrinės nervų sistemos funkcijos pažeidimai, kurie kliniškai pasireiškia skausmais širdies plote, ypač stiprėjančiais likus keletui dienų iki atsakingų varžybų. Šalia kitų vidaus organų neurozių, dažniausiai pasitaiko kvėpavimo, šlapinimosi, lytinės ir kt. neurozės.
Be jau minėtų centrinės nervų sistemos pažeidimų, sportininkus gali varginti fobija (baimė neatlikti technikos veiksmą ar gauli traumą), nerimas ir depresįja (pavojingas įtarumas, įsivaizduojami nemalonumai, abejojimas savo veiksmų teisingumu, laukimas tik blogo, sumišimas, drovumas, neryžtingumas, neaktyvumas) ir kt.
Visus neurozinius sutrikimus gydo tik gydytojas. Dėl itin. sutikių neurozi­nių sutrikimų sportininkui neleidžiama dalyvauti varžybose, jam mažinami fizi­niai krūviai, skiriama papildomų poilsio dienų, o kai kada patariama visiškai il­sėtis net 2-3 savaites.
Aptartų ligų profilaktika - tai tinkamas pratybų (treniruočių) režimas (in­dividualus fizinio ir emocinio krūvio dozavimas, bendrojo fizinio parengtumo nuoseklumas, specializuotų judesių raumenų stiprinimas, reabilitacijos priemo­nių taikymas ir kt.).