Pečių kompleksas, judesių mechanizmas

Peties kompleksas – tai grupė anatominių struktūrų, jungiančių ranką su liemeniu:
mentė raktikaulis, ir žastikaulis, kuriuos tarpusavyje ir su liemeniu kaulais jungia peties sąnarys, krūtinkaulinis raktikaulio sąnarys ir petinis raktikaulio sąnarys. 

Osteologija: raktikaulis – krūtininis galas, perinis galas, raktikaulio kūnas, viršutinis ir apatinis paviršiai; krūtinkaulis – krūtinkaulio rankena, krūtinkaulio kūnas, kardinė atauga, įdubimai
Raktikauliams prisitvirtinti; mentė – viršutinis kampas, apatinis kampas, medialinis kraštas, šoninis kraštas, mentės dyglys, snapinė atauga, petinė atauga, sąnarinė duobė; žastikaulis – žastikaulio galva, anatominis kaklas, didysis žastikaulio gumburėlis, mažasis gumburėlis, tarpgumburėlinė vaga, chirurginis kaklas, kūnas, deltinė šiurkštuma.

Krūtinkaulinis raktikaulio sąnarys yra vienintelis sąnarys, tiesiogiai jungiantis viršutinę galūnę su ašiniu skeletu.

Sąnarį sudaro krūtinkaulis ir raktikaulis. Raktikaulio sąnarinis paviršius yra balniškas.

Sąnariniai paviršiai yra nekongruentiški, juos suderina sąnarinis diskas. Krūtinkaulinis raktikaulio sąnarys labai svarbus dėl balninės formos, disko, kapsulės ir raiščių.

Diskas ir raiščiai labai efektyviai apsaugo sąnarį nuo dislokacijos, raktikaulis greičiau lūžta nei išnyra. Judesiai šiame sąnaryje galimi visose trijose plokštumose. Petinis raktikaulio sąnarys jungia mentę su raktikauliu, mentės petinę ataugą ir raktikaulio petinį galą. Abu sąnariniai paviršiai yra beveik plokšti, petinis šiek tiek iškilas, raktikaulis įdubas.

Jie abu ovalūs ir maždaug pupelės dydžio. Sąnarinė kapsulė gana laisva. Sąnaryje būna sąnarinis diskas, kuris retai sudaro ištisinę pertvarą. Dažniausiai diskas yra pleišto arba žiedo pavidalo ir ne visai pertveria sąnarį.

Petinį raktikaulio sąnarį dengia kapsulė ir raiščiai. Iš viršaus sąnarį sustiprina petinis raktikaulio raištis, iš apačios – snapinis raktikaulio raištis. Šie raiščiai taip pat sustiprina sąnarį, prilaikydami petinę ataugą ir raktikaulį ir apsaugodami raktikaulį nuo per didelio pasislinkimo atgal. Nors snapinis raktikaulio raištis yra atokiau nuo petinio raktikaulio sąnario, bet jis suteikia sąnariui stabilumo. Šis raištis „prikabina“ mentę prie raktikaulio.

Jis eina nuo raktikaulio petinio galo apatinio paviršiaus iki mentės snapinės ataugos viršutinio paviršiaus.

Raištis susideda iš 2 pluoštų: priekinio medialinio – trapecinio raiščio ir užpakalinio lateralinio – kūginio raiščio.

Kartu šie raiščiai apsaugo mentę nuo atbulinio judesio ir riboja mentės rotaciją. Funkcijos požiūriu KR ir PR sąnariai skiriasi: KR sąnarys leidžia raktikauliui judėti pakankamai didele amplitude, kas sudaro sąlygas judėti mentei. PR sąnarys leidžia mentei atlikti subtilius nedidelės amplitudės judesius, tačiau šie judesiai funkcijos požiūriu yra labai svarbūs, sudaromos optimalios sąlygos maksimaliems mentės judesiams krūtinkaulio mentės jungtyje. Šis sąnarys taip pat turi 3 laisvės laipsnius.

Judesiai: mentės rotacija aukštyn ir žemyn, mentės kėlimas ir nuleidimas, pritraukimas ir atitraukimas, mentės viršutinės dalies pasvirimas. Šie judesiai geriausiai matomi žiūrint į mentę, jie aiškinami kartu kaip mentės ir kaip pečių lanko judesiai. Kėlimas, nuleidimas, ir atitraukimas, pritraukimas yra linijiniai judesiai. Visi mentės taškai juda aukštyn ir žemyn išilgai krūtinės ląstos arba tolsta ir artėja prie stuburo tiesiomis linijomis. Vykstant mentės rotacijai atsiranda kampinis judėjimas.

Vykstant viršutinės dalies rotacijai apatinis mentės kampas sukasi į viršų ir tolsta nuo stuburo, o grįžtant į pradinę padėtį vyksta apatinės dalies rotacija. Kadangi mentė yra trikampio formos kaulas, viena jos kraštinė juda į vieną pusę, tuo tarpu kita kraštinė – į priešingą pusę. Pvz., kai apatinis mentės kampas rotuojamas į viršų ir atgal, viršutinis kampas juda žemyn, sąnarinė duobė – aukštyn ir medialiai.

Rotacija aukštyn ir žemyn judesys frontalioje plokštumoje, mentės sąnarinė duobė pakrypsta pirmyn. Judesys vyksta PER sąnaryje, bet kartu kyla raktikaulio lateralinio galas. Rotacija aukštyn vyksta kartu su žastikaulio judesiu įstrižai, atitraukiant ar keliant. 

Dėl šio mentės judesio sąnarinė duobė atsiranda geresnėje padėtyje, lengviau atlikti judesius ranka. Rotacija žemyn yra grįžtamasis veiksmas, mentė nusileidžia truputį žemiau įprastinės padėties ir sąnarinė duobė pakrypsta žemyn. Kėlimas ir nuleidimas – mentė slysta aukštyn, medialinis kraštas beveik lygiagretus stuburui. Mentės kėlimas tiesiogiai susijęs su lateralinio raktikaulio galo judesiu aukštyn: kuo toliau raktikaulis nuo horizontalios padėties, tuo labiau priartėja mentė; tolimesnius mentės judesius galima vadinti pasyviu pritraukimu, nes judesys vyksta dėka raktikaulio, o ne dėl raumenų darbo.

Nuleidimas – grįžimas į pradinę padėtį, žemiau pradinės mentės padėties judesys žemyn nevyksta. Atitraukimas – judesys į šoną nuo stuburo, medialinis mentės kraštas išlieka lygiagretus stuburui. Iš tikrųjų tikras judesys į šoną, atitraukimas yra neįmanomas dėl 2 priežasčių: visų pirma krūtinės ląsta yra išgaubta, raktikaulis juda pirmyn apie vertikalią ašį.

Kai mentė atitraukiama, ji pasisuka apie vertikalią ašį, lateralinio mentės kraštas juda pirmyn ir sąnarinė duobė pasisuka nežymiai pirmyn. Pritraukimas vyksta, kai mentė juda artyn stuburo. Mentės viršutinės dalies pasvirimas: mentė sukasi apie medialinę - lateralinę ašį taip, kad apatinis mentės kampas tarsi atšoka nuo nugarinio paviršiaus. Šis veiksmas lydimas raktikaulio pasisukimo apie savo mechaninę ašį.

Šie judesiai vyksta kartu su žasto tiesimu iki 180 laipsnių. Pvz., rutulio metimas žaidžiant kėgliais. Snapinis peties raištis jungia snapinę ataugą su petimi, bet jo vaidmuo sutvirtinant petinį raktikaulio sąnarį gerokai mažesnis. Jis eina nuo mentės snapinės ataugos iki mentės petinės ataugos, susidaro skliautas, kuris iš viršaus gaubia peties sąnarį ir kartu apriboja žasto atitraukimą iki 90 laipsnių. Peties sąnarys yra rutulinis sąnarys, judantis visose 3 plokštumose ir apie visas 3 ašis. Peties sąnarį sudaro žastikaulio galva ir mentės sąnarinė duobė. Peties sąnarys yra pats judriausias kūno sąnarys ir tuo pačiu pats nestabiliausias.

Žastikaulio galva didelė ir išgaubta, mentės sąnarinė duobė palyginti maža ir nežymiai įgaubta. Sąnarys apgaubtas raiščiais. Sąnarys sustiprintas rotatorių manžetes raumenimis. Labai dažnai galimos dislokacijos. Labai svarbu suprasti peties komplekso kompleksiškumą, jei sutrinka vienos jungties darbas, tai atsiliepia kitiems paties komplekso judesiams. 

Rotatorių manžetė - Distalinės padyglinio, antdyglinio ir mažojo apvaliojo raumenų tvirtinimosi sausgyslės yra susijungę ir sustiprina peties sąnario kapsulę. Pamentinio raumens sausgyslė apsaugo sąnarį iš priekio. Šie keturi raumenys, kurie tvirtinasi prie didžiojo ir mažojo žastikaulio gumburų vadinami rotatorių manžete. Rotatorių manžetės raumenys atlieka sudėtingą vaidmenį peties sąnario judesiuose.

Antdyglinis yra svarbus, atliekant žasto atitraukimą; padyglinis, patentinis, mažasis apvalusis spaudžia žastikaulio galvą į sąnarinę duobę; padyglinis, mažasis apvalusis atlieka išorinę žasto rotaciją atliekant žasto lenkimą ir atitraukimą. Kai šie raumenys negali atlikti šių preciziškų funkcijų dėl nuovargio ar silpnumo, vyksta pasikartojantys minkštųjų audinių sužnybimai viršžastikaulinėje funkcinėje jungtyje. Žastikaulio galva atsimuša į petinę ataugą ir į snapinį petikaulio raištį. Kita svarbi rotatorių manžetės funkcija yra saugoti peties sąnarį nuo subluksacijos, kai stovėdami laikome svorį nuleistoje rankoje. Jei yra kurio nors rotatorių manžetės raumens paralyžius ar sužeidimas, žmogus negali pakelti (atitraukti) rankos. Žastikaulio galva rieda, tačiau neslysta žemyn sąnarinėje duobėje.

 MENTĖS KRŪTINĖS LĄSTOS JUNGTIS. 

Šią jungtį galima vadinti sąnariu, nes įgaubtas mentės paviršius slysta išgaubtais šonkaulių paviršiais ir yra atskirti raumenų, fascijų ir burzos.

 VIRŠŽASTIKAULINĖ JUNGTIS 
Tai taip pat nėra tikras sąnarys, kurį sudaro du tarpusavyje besijungiantys kaulai, tačiau ši jungtis yra svarbi tiek funkciniu aspektu, taip pat yra dažnai pažeidžiama. Jungtį sudaro snapinis peties raištis, sujungiantis snapinę ataugą su petimi. Susidaro osteofibrozinis skliautas, kuris iš viršaus gaubia peties sąnarį. Pas sveiką suaugusį žmogų tarpas tarp žastikaulio galvos ir raiščio apatinio paviršiaus yra apie l cm. Šioje erdvėje yra m supraspinatus ir sausgyslė, ilgoji bicepso galva, dalis sąnarinės kapsulės ir papetinis maišelis (bursa subacromialis).

 TARPGUMBURĖLINĖ VAGA 
(čia yra dvigalvio žasto raumens ilgosios galvos sausgyslė) yra svarbi funkciniu aspektu, nes bicepso sausgyslės ryšys su peties sąnario funkcija yra labai svarbus, ši dalis taip pat dažnai yra pažeidžiama ir yra skausmo priežastimi.