Fizinės būklės nustatymas PWC170 testu (PRO)

Optimalią kraujotakos ir kvėpavimo sistemos veiklą riboja padidėjęs pulsas: daugiau


 kaip 170 (iki 195-200) tv./min.. Jei pulsas ne didesnis už nurodyta, organizme vyrauja aerobiniai energijos gamybos procesai.

Dėl to sporto medicinos praktikoie atliekamas PWC170 testas, išreiškia fizinio darbingumo galingumą esant pulsui 170 tv./min. Kitaip tariant, šiuo testu nustatomas minimalus fizinio krūvio galingumas, nuo kurio kinta širdies ir kraujagyslių sistemos, taip pat kvėpavimo sistemų optimalus funkcionavimas. Juo didesnio galingumo fizinį krūvį sportininkas atlieka, kol pulso dažnis pasiekia 170 tv./min., juo geresnis jo bendras fizinis (aerobinis) darbingumas.

Nustatant PWC170, tiriamasis įveikia du skirtingo intensyvumo krūvius, kurių trukmė 5 min., kad pulsas nusistovėtų, Poilsio intervalas tarp kalvių 3-5 min. Krūvio dydis priklauso nuo lyties ir kūno masės, jis parenkamas taip, kad atliekant pirmą krūvį pulsas didėtų iki 100 – 120 tv./min., o antrą – iki 140 – 160 tv/min., t.y. kad skirtumas būtų per 40 tv./min.

Įveikus du skirtingo galingumo ergometrinius laipiojimo krūvius netiesioginiu būdu galima apskaičiuoti tą krūvį, nuo kurio pulsas padidės iki 170 tv./min.
PWC170 dydis abiem atvejais – kgm/min ir rodo kokio galingumo turi būti krūvis, kad tiriamojo asmens pulsas didėtų iki 170tv./min.

Analogiškai PWC170 nustatoma naudojant veloergometrinį krūvį, tik šiuo atveju galingumą rodo veloergometro skalė (kgm/min arba W).
V. L. Karpmanas siūlo atlikti PWC170 mėginį naudojant sporto šakai specįfinius krūvius, nes tarp pulso ir greičio (bėgimo, važiavimo dviračiu, plaukimo, irklavimo ir kitų sporto šakų) yra linijinis ryšys. Vadovaujantis tais pačiais principais (kaip ir naudojant standartinius krūvius), galima apskaičiuoti, kokiu greičiu bėgti, plaukti ir t.t., kad pulsas pasiektų 170 tv./min. Apskaičiuojant PWC170, naudojama ta pati formulė, tik krūvis išreiškiamas greičio vienetais. Vertinant rezultatą, atsižvelgiama į jo kitimų raidą sporto treniruotės vyksme.

Literatūroje nurodoma, kad sveikų moterų PWC170 dydis yra 422 - 900, vyrų - 850-1100 kgm/min. Sportininkų PWC170 priklauso nuo specializacijos ir būna nuo 1000 iki 2000 kgm/min.

Norint palyginti skirtingų individų PWC170 duomenis, dažnai apskaičiuojami santykiniai dydžiai. Santykinis PWC170  nustatomas absoliutų jo dydį padalijus iš kūno masės. Be to, fizinio darbingumo rodikliams turi įtakos ne tik kūno masė, bet ir ūgis.