Širdies laidumo funkciją

Širdies laidumo funkciją apibūdina jaudinimo impulso, susidariusio sinusiniame mazge, plitimo trukmė prieširdžių miokardu, prieširdiniu skilvelių, arba atrioventrikuliniu, mazgu, Hiso pluošto kojytėmis ir darbiniu miokardu.
Laidumą nuo sinusinio mazgo iki darbinio miokardo ląstelių rodo EKG P-Q intervalo trukmė. Sveikų suaugusių žmonių normali yra 0,12 – 0,2 sek., trukmė (priklauso nuo širdies susitraukimų dažnio: juo jis didesnis, juo mažesnė P-Q trukmė). Sportininkų P-Q intervalo trukmė gali būti tokia pat kaip ir sveikų netreniruotų žmonių. Kai kurių sportininkų, turinčių bradikardiją, P-Q intervalo trukmė gali būti šiek tiek didesnė, tačiau dažniausiai nebūna di­desnė kaip 0,22 sek. Tai rodo normalų laidžiosios širdies sistemos laidumą. Pablogėjusi laidumo funkcija yra blokada. Ji gali būti dalinė, kai jaudinimo impulsas lėčiau ir ne visada pereina tam tikra laidžiosios sistemos dalimi, ir vi­siška, kai jaudinimo impulsas konkrečios laidžiosios sistemos dalimi nepraeina.Jei P-Q intervalo trukmė yra didesnė už 0,22 sek., tai yra I laipsnio dalinė atrioventrikulinė blokada.Tokia būklė nustatoma pervargusiems ar persitreniravusiems sportininkams, jiems reikia medicininės pagalbos ir būtina visiškai keisti treniruočių procesą.Kai prieširdžiai dirba vienu ritmu, o skilveliai kitu ritmu. Tai yra visiška, arba totalinė blokada. Jos metu elektrokardiogramoje yra prieširdinių potencialų (P dantelių) daug daugiau negu skilvelinių (Q, R, S dantelių) ir skilvelių susitraukimų dažnis yra daug mažes­nis (40tv./min., net 3ltv./min.) negu prieširdžiu (nes skilvelių automatija yra daug mažesnė negu sinusinio mazgo). Sportininką, turintį retą pulsą, reikia nuodugniai ištirti sporto medicinos centre. Tokiais atvejais sportuoti draudžiama.
Laidumą skilveliuose rado komplekso QRS trukmė. Sveikų suaugusių žmonių ji būna 0,06-0,09 sek..Hiso pluošto kojyčių blokada yra tokia būklė, kai jaudinimo impulsas kuria nors viena arba abiem kojytėmis praeina lėčiau negu įprasta (dalinė blokada arba visai nepraeina (visiška, arba totalinė, blokada).
Laidumo sutrikimai skilveliuose (intraventrikulinė blokada) klasifi­kuojami pagal Hiso pluošto struktūrą.
Kai kuriais atvejais didėja QRS komplekso trukmė ir nesant ntraventrikulinės blokados. Tai būna pasireiškiant Volfo-Parkinsono-Vaito (WPW)sindromui. Kai ties atrioventrikuliniu mazgu yra papildomų, impulsą iš prieširdžių į skilvelius greitai praleidžiančių skaidulų. Jomis praėjusi tam tikra jaudinimo impulso dalis ankščiau pradeda dirginti skilvelius, ir EKG užrašomi tipiškiausi WPW sindromo požymiai: išsiplėtęs QRS kompleksas (iki 0,12-0,15 sek.) ir sumažėjusi P-Q intervalo trukmė (0,08-0,11 sek.). Turintiems WPW sundromą sportininkams sportuoti galima tik atlikus visus medicininius tyrimus ir leidus gydytojui.